7 sfaturi cum sa faci diminetile inainte de scoala sau gradinita mai usoare

Vacanta de iarna a scolilor si a gradinitelor se apropie de sfarsit. Dupa circa doua saptamani de relaxare si program de voie al copiilor, multi parinti se gandesc cu groaza la reluarea programului obisnuit. Pentru multi parinti acest lucru inseamna, printre multe altele: rugaminti fierbinti seara pentru ca cei mici sa se culce mai devreme, strategiile de trezire dimineata, probleme cu alegerea hainelor si a incaltamintei, teama de a nu intarzia la serviciu, intarzierile inevitabile etc.
Chiar daca majoritatea parintilor pun opozitia acerba a copiilor de a iesi din casa pe seama faptului ca celor mici nu le place sa mearga la scoala si la gradinita, de foarte multe ori adevaratul motiv consta in modul in care are loc pregatirea pentru plecare. De fapt, felul in care decurg diminetile este, de multe ori, mai deranjant si mai greu de suportat pentru copil decat gradinita sau orele de la scoala.

Stiind acest lucru, poti incepe sa te relaxezi inca de pe acum, caci, cu ajutorul catorva sfaturi pe care ti le oferim in acest articol, vei face procesul de trezire mai placut si mai usor pentru copii si pentru tine.

Copiilor nu le place sa se trezeasca devreme. De fapt, daca ai putea alege, cel mai probabil, nici tu nu te-ai trezi mai devreme de ora 8 sau chiar 9 dimineata. Insa, tu ai constiinta responsabilitatii, tu stii ca trebuie sa ajungi la o anumita ora la serviciu si ca trebuie sa-ti duci copilul/copiii la gradinita sau la scoala. Si nu iti permiti sa faci mofturi si sa tragi de timp. Tinand cont de aceste lucruri, hai sa vedem ce putem face in mod concret pentru a ne incepe fiecare zi a saptamanii cu calm si bucurie.

Iata 7 sugestii de care sa tii cont pentru a scapa de nervii si tensiunea de dimineata, inainte de gradinita si de scoala:

1. Copilul are nevoie de un somn odihnitor.
Verifica in detaliu acest aspect. Adica, patul trebuie sa fie comod, iar salteaua suficient de tare incat copilul sa doarma bine. De asemenea, incaperea in care doarme cel mic trebuie aerisita, iar aerul trebuie sa aiba umiditatea potrivita.

Este importanta si respectarea unui regim. Pentru aceasta, este recomandat ca cei mici sa se culce la aceleasi ore si in zilele de weekend sau sa nu depaseasca o ora de stat in plus.

2. Un copil sanatos si energic se trezeste mai usor si se pregateste mai repede de iesirea din casa.
Include in alimentatia zilnica a copilului fructe si legume proaspete. Evita sa-i oferi bauturi carbogazoase, chiar daca asta presupune ca si adultii din familie sa renunte la ele. In schimb, ai grija sa bea sucuri naturale si ceaiuri care contin vitamine si elemente necesare pentru intarirea imunitatii.

In acelasi timp, faceti impreuna gimnastica, plimbari prelungite, caliti-va organismul.

3. Invata-l de mic sa fie independent.
Cu siguranta, tu faci toate lucrurile mai bine si mai repede decat copilul. Totusi, nu-i rapi copilului posibilitatea sa invete cat mai devreme sa faca acele lucruri foarte bine si singur. Este suficient sa-l incurajezi sa aiba singur grija de el si sa-l ajuti la anumite detalii, cand cere explicit acest lucru si nu se descursa singur. Iar atunci cand face un anumit lucru gresit sau nu il termina, indica-i, insa nu il certa. Ai grija si sa-l verifici inainte sa iasa din casa pentru ca sa nu fi uitat ceva sau sa nu fi imbracat vreo haina pe dos.

4. Revizuieste actiunile pe care le faci dimineata.
S-ar putea sa constati ca este cazul sa faci cateva schimbari. Cum ar fi, de exemplu, sa pregatesti mai multe lucruri in seara de dinainte. Multor persoane le este mult mai usor sa se culce mai tarziu decat sa se dea jos din pat chiar si cu 10 minute mai devreme.

5. Fa-ti un obicei de a-ti incepe dimineata cu buna dispozitie.
Sunt numeroase posibilitati de a-ti crea o buna dispozitie chiar daca nu ai niciun motiv concret aparent. Tu stii cel mai bine care sunt acele lucruri care te fac sa te simti bine si optimista. Starea ta il influenteaza in mod direct si imediat pe copil. Fii calma, rabdatoare, nu tipa si nu certa copilul. Iar daca apar subiecte dificile si delicate, ideal ar fi sa amani discutarea lor pentru mai tarziu, nu sa te enervezi de dimineata.

6. Stai de vorba cu copilul in drum spre gradinita sau scoala.
O modalitate placuta pentru toata lumea de a incepe ziua este sa discuti cu copilul despre un subiect interesant in timpul pe care il aveti la dispozitie in drum dinspre casa spre scoala sau gradinita. Discutati despre personajele preferate din desenele animate sau din povesti, despre urmatoarea petrecere sau despre planurile pentru weekend sau vacanta. Spune-i poezioare amuzante, ghicitori si istorioare hazlii. Transforma drumul spre gradinita sau spre scoala intr-o aventura. In acest fel, copilul se va bucura de aceste momente si le va dori si le va astepta cu nerabdare. Asta il va face sa fie gata mai repede pentru iesirea din casa.

7. Gandeste-te la binele copilului pe termen lung.
Orice s-ar intampla, chiar daca esti foarte grabita, chiar daca cel mic face mofturi sau crize si se incapataneaza sa nu te asculte, nu il certa, nu tipa la el si nu il lovi. Asemenea manifestari ale tale il pot traumatiza pe copil.

 Exista solutii care te ajuta sa rezolvi problema spre binele tuturor. Si cu un gram in plus de calm si rabdare poti depasi momentele dificile. Propune-ti sa actionati ca o echipa si cere-i copilului ajutorul pentru a obtine impreuna un rezultat bun.

Daca inca te confrunti cu dimineti tensinonate de certuri si conflicte cu copiii, poti aduce mai mult calm si mai multa armonie in casa aplicand cel putin cateva dintre ideile expuse in acest articol. Vei constata ca o mica schimbare care poate ca aparent nu pare foarte importanta, are un impact major asupra filmului evenimentelor de dimineata.

Alegand sa introduci aceste mici schimbari in program, vei asigura buna dispozitie si o stare de bine nu doar copilului/copiilor, ci si tie, iar asta inseamna ca intreaga familie va avea o zi mai buna!

sursa

Recomandari masinute pentru copii: fara pedale, cu pedale, electrice.

V-ati hotarat sa ii cumparati copilului, o masinuta si nu stiti care sunt criteriile de achizitionare? Am strans pentru dvs. cele mai importante sfaturi in privinta achizitionarii de masinute cu pedale, masinute fara pedale si masinute electrice, pentru copii.



Masinute Electrice pentru copii:

  • bateria/autonomia
    • vorbim de o masinuta electrica pentru copii, in consecinta cel mai importante criteriu, din punctul nostru de vedere, este autonomia: daca masinutei i se va goli acumulatorul, pana ajunge in parc, te asiguram ca experienta copilului nu va fi una placuta. In consecinta, asigurati-va inainte de a o cumpara, ca are o autonomie de cel putin 45 minute.
  • frana si claxon
    • chiar daca viteza masinutei nu este foarte mare, va asiguram ca este totusi o jucarie destul de grea, ce poate sa loveasca un copilas, asa incat asigurati-va ca frana exista si functioneaza si ca claxonul este usor de atins si emite un semnal destul de puternic
  • centura de siguranta
    • exista si modele fara aceasta optiune, noi credem insa ca si in cazul masinilor de jucarie, este o optiune mai mult decat folositoare.
  • alte optiuni
    • oglinzi ajustabile
    • faruri
    • schimbator de viteze
  • greutate
    • in genere o masinuta sau motocicleta electrica pentru copii, are o greutate de minim 25-30 kg. Inainte de a o cumpara, sfatul nostru este insa sa intrebati ce greutate are respectiva jucarie. Am vazut masinute de peste 60 kg. Cand acumulatorul se goleste si trebuie sa o cari fie si pana la masina doar, in jur de 500 metri, nu este deloc amuzant :))
Recomandarile noastre in privinta masinutelor / motocicletelor electrice pentru copii, sunt:

Masinute cu pedale:

  • greutate
    • cel mai importanta criteriu la o masinuta cu pedale pentru copii, este greutatea, atat greutatea jucariei cat si greutatea maxima suportata. Copiii sunt foarte schimbatori, de multe ori se vor plictisi  sau vor obosi sa mearga pe masinuta, in consecinta, va trebui sa o carati voi, cu cat mai usoara...cu atat mai bine
  • frana
    • asigurati-va ca frana este functionala, usor de actionat si eficienta.


In privinta masinutelor cu pedale, acesta este modelul pe care vi-l recomandam:

Acestea sunt destinate celor mai micuti, au un pret de achizitie mult mai mic, sunt mult mai usoare si mult mai simple: nu necesita frana, nu au faruri, scaune ajustabile, oglinzi retrovizoare etc. In consecinta sunt si mult mai usoare. Ca varsta, sunt recomandate copiilor de peste 1 an.
Unele modele au claxoane, diverse jucarii interactive, butoane, luminite si alte asemenea dispozitive. Unele modele necesita baterii. Atentie de asemenea la stabilitatea masinii. Unele masinute sunt foarte inguste si destul de inalte si tind sa se rastoarne.

Acestea sunt recomandarile noastre, in privinta masinutelor fara pedale:











         Bineinteles, ca intervin si multe alte criterii: materialele folosite, cat de atractiva este jucaria pentru copil, marime, varsta recomandata, buget etc. Toate articolele prezentate in acest articol beneficiaza de reduceri. Recomandare noastra, probabil cea mai importanta este: ATENTIE DE UNDE CUMPARATI! Un magazin mare, de jucarii, de genul Noriel, are si preturi foarte bune si servciii pe masura, are produse pe stoc, beneficiati de garantie etc. Si indferent de produsul pe care il achizitionati, indiferent de categoria in care face parte, ca vorbim de avioane de jucariecamioane pentru copiimachete masinutepapusimasini cu telecomandamasinutelegojucarii bebelusi sau jucarii de plus, credeti-ne ca magazinul conteaza: pentru ca un magazin mare, serios, cu vechime pe piata, va ofera cele mai mari reduceri si cea mai buna calitate in privinta jucariilor. Haideti sa va intreb ceva: daca aveti de ales intre Trabant si Mercedes, ambele la acelasi pret, o sa va luati Trabant? 






Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor

. Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile ajuta corpul sa produca anticorpi impotriva bolilor infectioase care ne pun viata in pericol. Cand un germen invadeaza corpul, sistemul imunitar il recunoaste ca fiind intrus. Acest lucru declanseaza o cascada de evenimente. Sistemul imunitar produce anticorpi, molecule specializate ce se lipesc de celulele invadatoare si fie le inactiveaza, fie le marcheaza pentru distrugere.

Celulele specializate ale sistemului imunitar cauta si gasesc germenii si celulele in care germenii se inmultesc. Alte celule ale sistemului imunitar „isi amintesc” germenii, asadar data urmatoare cand un germen de acelasi tip incearca sa invadeze corpul, sistemul imunitar va fi capabil sa declanseze o reactie imediata.

Vaccinurile ofera o scurtatura a acestui proces imunitar declansand reactii imune protectoare inainte de invazia germenilor. Asta ofera corpului un avans crucial ce ii permite sa previna infectiile periculoase sau sa faca forme mai putin grave ale acestora.


Am auzit ca vaccinarea copiilor poate cauza autism si uneori boala mitocondriala. Este adevarat?


In luna martie a anului 2008, divizia de sanatate publica a SUA a recunoscut ca exista o posibilitate ca vaccinarea „sa agraveze o problema mitocondriala existenta” la o fetita. In cazul respectiv, fetita suferea de „o encefalopatie regresiva cu caracteristici ale tulburarilor din spectrul autismului” dupa ce i-a fost administrate cinci vaccinuri standard in iulie anul 2000. In acest caz, singular deocamdata - ministerul sanatatii din SUA a recunoscut ca fetita si familia ei ar trebui despagubite.

 Mitocondriile sunt structurile care produc energie din interiorul celulelor corpului. Au propriul ADN, pe care il mostenim direct de la mama. Bolile sau tulburarile mitocondriale sunt cauzate de defecte ale ADN-ului mitocondrial, sau de defecte ale ADN-ului obisnuit ce afecteaza functia mitocondriala.

 Corpul oamenilor care au boli mitocondriale primeste prea putina energie pentru asigura buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului nervos si a altor functii importante ale corpului. In alte cazuri, mitocondriile disfunctionale permit acumularea toxinelor in celule.

Cazul rezolvat de divizia de sanatate publica a SUA este unul legal, nu un studiu stiintific. Medicii americani au recunoscut numai ca este plauzibil din punct de vedere biologic ca o fetita ca are o tulburare mitocondriala sa fi fost afectata de vaccinare. Insa este intr-adevar vaccinarea cea care agraveaza boala mitocondriala?

Iata parerea lui dr. Chuck Mohan, director executiv al Fundatiei de cercetare a tulburarilor mitocondriale din SUA: Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca vaccinurile cauzeaza boala mitocondriala sau autism, insa exista foarte putine cercetari stiintifice in acest domeniu. Persoanele care au boala mitocondriala nu au neaparat autism, iar persoanele care au autism nu au neaparat boala mitocondriala. Legatura in acest caz este data de faptul ca boala mitocondriala a fost exacerbata de vaccinare, a declarat Mohan.

Louis Elsas, doctor in medicina, profesor de genetica medicala la University of Miami Miller School of Medicine, Statele Unite, crede ca vaccinarea poate declansa simptome grave oamenilor care au tulburari mitocondriale.
Insa acest lucru se poate intampla daca o persoana care are defecte ale ADN-ului mitocondrial raceste sau contracteaza boala pe care vaccinul incearca sa o opreasca.
Oamenii care sunt ingrijorati in privinta riscului la care le-ar fi expusi copiii in legatura cu anumite vaccinuri sau medicamente ar trebui sa faca un test genetic, declara Elsas.


Unele grupuri de suport al autismului sustin ca vaccinurile – mai ales cele care contin compusul mercurului numit timerosal – pot cauza autism si chiar pot afecta creierul. Ar trebui sa avem incredere in afirmatiile lor?

Autismul este o boala grava si care pune serios la incercare familia celui afectat. Parintii doresc explicatii privind modul in care asta li s-a intamplat tocmai copilului lor. Este important sa sustinem studiile si programele care ne ajuta sa intelegem mai bine factorii care duc la aparitia autismului si sa gasim cele mai bune tratamente. Insa au fost desfasurate numeroase studii stiintifice care au tras concluzia ca nu exista o conexiune cauzala intre vaccinuri sau timerosal si autism.

Ce este timerosal?

Timerosal este un conservant pe bază de mercur folosit în fabricarea vaccinurilor de tip multidoză. Acest conservant previne dezvoltarea unor bacterii sau ciuperci în vaccinuri, care ar putea genera infecţii la locul vaccinării. De asemenea, thimerosal stabilizează vaccinul menţinându-i eficacitatea pe o perioadă lungă de timp.

Nu toate vaccinurile conţin timerosal. Exemple de vaccinuri care conţin thimerosal sunt cele împotriva gripei şi majoritatea vaccinurilor împotriva hepatitei B.

Exista sute de studii care au examinat intr-un fel sau altul aceste aspecte. Unele sunt studii efectuate pe animale, altele sunt studii de toxicologie, iar celelalte sunt studii efectuate pe oameni, in diferite conditii. Cercetatorii au facut eforturi de a analiza probele, cele umane directe si cele animale indirecte. Aceste analize nu examineaza numai concluziile trase ci si metodele studiului, pentru a stabili daca metodele si rezultatele sunt in masura sa justifice concluziile.

Cea mai recenta analiza extinsa a fost facuta de Institutul de Medicina Publica al SUA, impreuna cu mai multi experti si a dus la concluzia ca informatiile din toate aceste studii luate laolalta nu sustin existenta unei asocieri cauzale intre vaccinuri si autism.


Concluzia la care au ajuns este ca trebuie luate in considerare alti factori sau explicatii ale autismului. Mai recent, oamenii de stiinta s-au gandit ca cercetarile genetice si de mediu ar fi mai promitatoare decat urmarirea continua a timerosalului.

Daca ar fi numai sa mergem pe cale prevederii, de ce nu pot fi facute toate vaccinurile fara timerosal?

In general, vaccinurile administrate copiilor au continutul de timerosal aproape zero. In afara de vaccinul antigripal, toate vaccinurile administrate copiilor nu contin timerosal. Unele formule de vaccin antigripal nu au timerosal iar altele au. Deci vaccinurile pediatrice aproape ca nu contin timerosal. Timerosalul este un conservant care impiedica germenii sa creasca prea mult. Deci cantitatile mari de vaccin, care presupun doze multiple, 20 sau 30 de doze, contin un conservant pentru a le feri de contaminarea cu bacterii. Conservantul a fost introdus deoarece oamenii pot muri din cauza vaccinurilor contaminate.

Eliminarea timerosalului din toate vaccinurile ar insemna construirea unor facilitati suplimentare care sa poata prepara vaccinurile in mod diferit. Astfel, au fost facute schimbari majore incepand din anul 1999 pentru renuntarea la timerosalul din vaccinuri, dar este un proces ce dureaza ani. Desi nu exista dovezi relevante ca timerosalul face rau, preocuparea legata de el a dus la acest proces de durata.

Unele companii de farmaceutice trec prin aceasta tranzitie. Nu cauta un alt conservant, ci cauta capacitati de productie pentru a face schimbarea.

 Este posibil ca vaccinurile sa provoace boala pe care ar trebui sa o previna? In fiecare an auzim oameni spunand ca au facut vaccinul antigripal si apoi au facut gripa.

Vaccinul antigripal nu provoaca gripa. Exista multe vaccinuri care nu ofera protectie 100%, insa reduc riscul de a face o infectie. Chiar si asa, ele nu reduc riscul de imbolnavire la zero. Uneori, chiar o persoana care s-a vaccinat poate face o infectie pe care vaccinul trebuia sa o previna. Insa vaccinurile folosite azi nu provoaca boala pe care trebuie sa o previna.

Ce rau pot face vaccinurile?

Orice vaccin poate avea efecte secundare. Cel mai intalnit efect secundar este durerea sau umflarea locului injectarii. In cazul fiecarui vaccin recomandat, autoritatile trebuie sa puna la dispozitia parintelui sau a celui care este vaccinat o informare cu privire la vaccin. Informarea prezinta informatii despre beneficiile si riscurile asociate fiecaruia. Celor mai multe vaccinuri nu le sunt asociate reactii adverse grave.

Insa unele au asociate reactii adverse. De exemplu, vaccinul antigripal este preparat din oua. Persoanele care au alergie la oua nu trebuie sa faca vaccinul deoarece pot avea o reactie alergica grava. Astfel, exista intrebari pe care medicii le pun persoanelor care urmeaza sa faca un vaccin pentru a se asigura ca vaccinurile nu prezinta riscuri speciale pentru aceste persoane. Pentru marea majoritate a vaccinurilor administrate in copilarie, riscurile reactiilor adverse sunt minime.

Exista o posibilitate – inca nu foarte clara – legata de vaccinul anti-meningococic conjugat, in care a fost raportata aparitia sindromului Guillain-Barre. Inca nu stim daca este vorba intr-adevar despre un risc asociat vaccinului. Dar daca este asociat vaccinului, rata sa de aparitie este de circa unu la un milion de doze de vaccin administrate. Iar aceasta informatie a fost adaugata la fisa de descriere a vaccinului. Citeste pe larg: Reactii adverse dupa vaccin

La ce sunt bune vaccinurile?

Prin vaccinurile administrate in fiecare an in toata lumea, sunt prevenite peste 1.500.000 de decese anual si peste 300 milioane imbolnaviri in toata lumea. Deci vaccinarea reduce considerabil incidenta bolilor care pun viata in pericol si decesele cauzate de ele.

Vaccinurile ofera protectie directa persoanelor imunizate. De asemenea, protejeaza familiile acestora si comunitatea.

De exemplu, bebelusilor si copiilor mici le este administrat vaccinul anti-pneumococic pentru a-i proteja impotriva infectiilor periculoase ale creierului, sangelui, plamanilor, urechilor si sinusurilor. Prin vaccinarea copiilor mici, a fost redus dramatic numarul imbolnavirilor la copii dar si al imbolnavirilor adultilor, provocate de transmiterea bolilor de la copii la adulti. Acest lucru este valabil pentru multe vaccinuri: este realizata o protectie generala a populatiei, deoarece prin vaccinare sunt protejate persoanele vaccinate si cei din jurul lor.

In cazul gripei, specialistii recomanda vaccinarea persoanelor care au un risc ridicat de complicatii, dar si a celor din jurul lor, ca parintii copiilor sau cei care au grija de batrani, deoarece astfel este impiedicata transmiterea bolii la persoanele mai vulnerabile.

Cum pot sa maresc protectia copilului si sa reduc riscurile?

Fiecarui copil ii pot fi recomandate multe vaccinuri. Este important sa discutati cu medicul, sa faceti programari la intervale regulate si sa le respectati – chiar sa intrebati daca este momentul pentru alte vaccinari, iar copilul este cu vaccinarile la zi. Este importanta imunizarea, dar la fel de importanta este imunizarea la timp, deoarece pauzele pot face organismul copilului vulnerabil. Daca medicul de familie nu are o fisa a vaccinarilor, ar trebui sa tineti evidenta vaccinurilor care i-au fost facute copilului, evidenta pe care este bine sa o aveti si care va poate fi solicitata si la scoala.

Pentru a reduce riscul copilului de a face boli infectioase, spalarea mainilor este intr-adevar importanta. Multe dintre aceste boli se pot raspandi cand microbii va ajung pe maini.

Este foarte bine ca parintii care doresc informatii sa se mentina informati. Informatiile oficiale despre vaccin sunt resurse bune de informatii. Ca parinti, va doriti sa protejati copiii, de aceea doriti informatii de calitate. Nu ezitati sa puneti intrebari medicului astfel incat sa obtineti raspunsurile dorite. Pana la urma, rolul principal al parintilor este sa protejeze sanatatea copiilor.

 Ar fi mai sigur sa refuz vaccinarea?

Vaccinurile protejeaza corpul impotriva unor infectii grave, care pun viata in pericol. Deci alegerea de a nu imuniza copilul este comparabila cu ruleta ruseasca. Bolile continua sa existe. Alte tari din lume au un sisteme de imunizare mai slabe, iar germenii pot veni de oriunde. A lasa copilul neimunizat inseamna a va expune copilul si familia riscului de imbolnavire. Citeste De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?

 De ce unele vaccinuri sunt administrate de mai multe ori in copilarie, iar altele in fiecare an?

Inainte de punerea pe piata a unui vaccin, acesta este testat pentru ca medicii sa stabileasca modul in care vaccinul functioneaza cel mai eficient. Unele vaccinuri necesita administrarea de doze multiple pentru a oferi protectie, iar altele necesita rapeluri dupa 5 sau 10 ani pentru a asigura continuitatea imunizarii. Unele vaccinuri administrate in copilarie nu mai ofera protectie in adolescenta, deci este necesara o noua vaccinare.

Vaccinul care trebuie facut in fiecare an este cel antigripal. Asta se intampla deoarece virusii gripali se modifica foarte repede, iar in fiecare an este pus pe piata un nou vaccin.

Vaccinarea copiilor este sau nu obligatorie, in Romania?

Este sau nu vaccinarea copiilor obligatorie? Sau mai bine zis vaccinările din Programul Naţional de Vaccinare sunt obligatorii a fi administrate copiilor?

Vaccinarea nu este obligatorie in Romania şi nu poate fi obligatorie, însă, de multe ori, cei care aleg să nu-şi vaccineze copiii se pot întâlni cu situaţia refuzului acceptării copilului în colectivitate, respectiv, grădiniţă sau şcoală şi în acest sens există numeroase exemple de limitare a accesului copilului la educaţie ce ţin de ceva vreme prima pagină a ziarelor, pe motivul protecţiei colectivităţii de copii în care acesta ar pătrunde.

"Mi-e foarte greu să înţeleg de ce în anul 2013 încă ne permitem să riscăm viaţa copiilor noştri şi vreau să informez părinţii că dacă vreodată vor avea şansa ca micuţii lor să meargă să studieze în altă parte a Europei sau a lumii, nu vor avea acces sub nicio formă fără să aibă schema integrală de vaccinări. Este normal, trebuie să ne apărăm şi copiii şi trebuie să ne apărăm şi comunitatea", a precizat Rodica Tănăsescu.

Copiii nevaccinaţi pot risca să dezvolte mai multe boli foarte grave. Printre acestea se numără tuberculoza, hepatita B, cancer, ciroză, difterie, tetanos, tuse convulsivă severă, oreion, pneumonii, poliomielite. - este de parere Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Romania

Atentie: Nu tot ceea ce scrie prin imensitatea internetului este corect

Atentie, nu va jucati cu vaccinarea copilului dvs. Chiar daca pe un anumite website gasiti informatii enumerate de persoane care au la titulatura "medic" sau diferitele sale combinatii, cantariti-le cu mare atentie. Sunt sanse sa nu fie asa reale cum se vor a fi. Contin aberatii si ipoteze iresponsabile.

Oricat de multe cunostinte credeti ca ati acumulat citind o multitudine de informatii, nu neglijati lipsa unui fundament stiintific de baza, care nu este prezent intotdeauna.