Desi exista informatii contradictorii, in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. La fel ca toti parintii, si dumneavoastra doriti sa faceti tot ce puteti pentru a mentine sanatatea copilului. Desi stiti ca imunizarea completa a copilului la momentul potrivit este o metoda importanta de a atinge acest scop, poate aveti indoieli despre siguranta si eficienta vaccinurilor. Iata sfatul autorizat de la Desprecopii.com:
In principiu, vaccinurile recomandate in copilarie sunt sigure si eficiente
Inainte de a intra in orice discutie contradictorie despre vaccinuri, orice parinte trebuie sa stie de la inceput ca in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. Totusi, va veti simti mai bine daca aveti toate informatiile atunci cand vaccinati copilul si daca puteti distinge miturile de realitate in privinta vaccinurilor. Fiti pregatiti sa cititi si conspiratii aberante despre cum vor bogatii lumii sa scape de cei saraci si de asta ii vaccineaza ...
Pe cine asculti medicii si site-urile serioase sau 'specialistele in orice'?
Acum, in era digitala, a conspiratiilor ce inunda Facebookul cu ajutorul voluntar de share al oricarei cumetre ce crede in teoriile cele mai hilare - dialogul rational despre vaccinare poate lua sensuri si directii socante. Si e foarte normal ca tinerii parinti sa fie dezorientati cand vine vorba despre vaccinarea copilului lor.
Insa pentru ca vaccinarea este esentiala pentru sanatatea copilului si pentru viata lui ... e nevoie ca parintii sa se informeze serios - din surse serioase. Din pacate, in aceasta categorie nu intra blogurile hobbyiste, site-urile divelor confuze ce cauta atentie sau ale celor care cred ca vaccinarea e o consipiratie a lui Bill Gates de a imbolnavi si termina lumea :) ...(Hei Bill asa e cu facerea de bine...)
Tabara anti-vaccinare nu are argmente stiintifice insa controleaza Facebook-ul. Da share la orice aberatie. Si este usor de convins cu ipoteze fara logica. Din aceeasi categorie fac parte cei care cred ca boli grele precum cancerul se poate vindeca fara doctori...
Recent, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a postat pe contul lui o poza prin care arata care isi duce copilul la vaccinare...Si el si sotia lui, absolventi de Harvard. DIn fericire, el nu crede in conspiratiile de coafor.
Internetul e plin de mituri despre vaccine si imunizare
Vom discuta acum despre unele dintre cele mai comune mituri pe care este posibil sa le auziti in general despre imunizare, precum si cele despre anumite vaccinuri.
Bolile disparusera inainte sa apara vaccinurile pentru ele = FALS
Se considera ca multe boli infectioase comune incepusera sa dispara inainte de introducerea vaccinurilor corespunzatoare lor, ca urmare a masurilor vizand sanatatea publica, de imbunatatire a conditiilor de viata, a igienei, a salubritatii si a nutritiei.
Realitatea:
Masurile generale de sanatate publica reduc posibilitatea ca un copil sa fie expus unui microb ce provoaca o astfel de boala. Totusi, ele nu vor proteja copilul impotriva imbolnavirii daca este expus la agentii patogeni, in timp ce vaccinurile ofera aceasta protectie.
Acest mit este bazat pe observatia ca masurile de sanatate publica precum conditiile mai bune de viata, igiena, salubritatea si nutritia au ajutat la reducerea incidentei bolilor infectioase inainte de inceperea unor programe de vaccinare in masa.
Incontestabil, igiena si salubritatea – mai ales folosirea apei potabile si spalarea mainilor – sunt metode extrem de eficiente pentru reducerea raspandirii multor infectii. In mod similar, nutritia de calitate si conditiile de viata, in mediile mai putin aglomerate sunt si ele moduri valoroase de a reduce astfel de riscuri.
Totusi, niciunul dintre acesti pasi nu pot proteja la fel de sigur un copil impotriva unei anumite infectii precum vaccinul corespunzator acelei infectii. In cazul in care copilul nu a fost imunizat si este expus unui germen care provoaca o boala, cum ar fi pojarul, pertussis, poliomielita sau difteria, poate face boala.
Si indiferent cata grija aveti, copilul va fi expus germenilor care provoaca boala. Ii veti aduce acasa de la serviciu sau de la piata, fratii si surorile lui ii vor aduce acasa de la scoala, de la locul de joaca sau de la cinema, iar prietenii si rudele bine-intentionate il vor infecta cand il iau in brate si se joaca.
Exista multe exemple care arata ca imbunatatirile din punctul de vedere al igienei si alte masuri privind sanatatea publica nu au functionat pe post de programe de imunizare pentru a reduce bolile respective. De exemplu, nicio imbunatatire a sanatatii publice in Statele Unite din ultima decada nu poate explica reducerea cu 99 de procente a bolii grave cauzate de Haemophilus influenzae de tip b (Hib) (ce include o forma foarte grava de meningita bacteriana), pe care le-a avut campania de vaccinare impotriva Hib cu circa 10 ani in urma.
Vaccinurile nu au efect = FALS
Se crede ca vaccinurile nu au efect si este numai o coincidenta faptul ca incidenta anumitor boli a scazut dupa inceperea campaniilor de vaccinare.
Realitatea:
Vaccinurile au efect. S-a demonstrat in mod incontestabil ca scaderea reala si durabila a cazurilor de boli care puteau fi prevenite prin vaccin din Statele Unite s-a produs numai dupa programele de vaccinare in intreaga tara.
Chiar si fara programele de vaccinare, numarul de cazuri ale celor mai infectioase boli variaza in mod natural de la an la an.
Deci, chiar daca s-a inregistrat o scadere in rata infectiilor ce a urmat introducerea unui vaccin, unii oameni ar putea sustine ca este vorba despre o fluctuatie normala, nu despre rezultatul unui program eficient de imunizare. Este usor de inteles un astfel de argument. Totusi, daca aceasta reducere ar fi numai o coincidenta, ea ar fi temporara – nu ar persista, asa cum se intampla in urma programelor de imunizare.
Programele de imunizare mentin nivelul redus al bolilor
Example ale impactului dramatic si durabil ale programelor de imunizare derulate cu succes includ vaccinurile impotriva bolilor ca variola, poliomielita, pojarul, rubeola (pojarul german), pertussis (tusea convulsiva), tetanosul si difteria.
Cea mai recenta poveste de succes din Statele Unite se refera la cazurile de boala potential mortala cauzata de Haemophilus influenzae de tip b (Hib). Pana in anul 1985, Hib a cauzat infectii grave la circa 20000 de copii anual. Acestea includ 12000 de cazuri de meningita si peste 400 de decese.
Dupa inceperea programului de imunizare, incidenta bolii provocate de Hib a scazut cu 99 de procente si s-a mentinut la nivel scazut timp de peste un deceniu.
Ratele scazute de vaccinare duc la rate marite ale bolii
Alta dovada ca vaccinurile, nu alti factori, sunt responsabile de reducerea incidentei bolilor este faptul ca imediat ce sunt reduse programele de vaccinare, creste rapid numarul de cazuri ale bolii. De exemplu, cand Marea Britanie, Suedia si Japonia au redus folosirea vaccinului anti-pertussis, efectul a fost dramatic si imediat. In Marea Britanie, rata vaccinarilor anti-pertussis a scazut in anul 1974, iar pana in anul 1978 s-a inregistrat o epidemie de peste 100000 de cazuri de pertussis si 36 de decese. Suedia si Japonia au avut experiente similare.
De asemenea, in fosta Uniune Sovietica, cand a scazut rata vaccinarilor impotriva difteriei, numarul de cazuri ale bolii a crescut de la 839 in anul 1989 la aproape 50000 in anul 1994 – inregistrandu-se si 1700 de decese. Mai mult, cateva cazuri de difterie au fost exportate catre Europa si Statele Unite.
Copilul meu nu are nevoie de imunizare = FALS
Sunt parinti care gandesc astfel: „Copilul meu nu are nevoie de vaccinare deoarece bolile pe care le previn vaccinurile au fost eradicate si nu va mai fi vreodata expus la ele.“
Realitatea:
Cata vreme acele boli mai exista undeva in lume, orice copil este expus riscului daca nu este vaccinat.
Este indiscutabil ca in tarile cu rate ridicate de imunizare, copiii nevaccinati au riscuri mai mici de a face boli ca tetanos, pojar sau poliomielita decat copiii nevaccinati din tarile in curs de dezvoltare cu rate reduse de imunizare. Totusi, asta nu inseamna ca astfel de copii nu se vor infecta. Realitatea este ca pur si simplu daca este expus germenului patogen si nu a fost imunizat, risca sa faca boala si toate complicatiile acesteia.
Vaccinul confera un sentiment fals de siguranta = FALS
Multi parinti din tari ca Statele Unite au un fals sentiment de siguranta cand afla ca in tara in care locuiesc, ratele de imunizare au valori ridicate si cazurile de boli care pot fi prevenite prin vacinare sunt in numar redus. Ei cred ca le este copilul in siguranta deoarece astfel nu va mai fi expus germenilor care produc bolile respective.
Din pacate, exista si in Statele Unite multi copii, care altfel pareau sanatosi, apoi imbolnavindu-se, au suferit urmari permanente si chiar au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinuri. Parintii credeau ca asa ceva nu li se poate intampla copiilor lor.
Daca va ganditi sa nu vaccinati copilul, ar trebui sa cititi comentariile oferite de parintii ai caror copii au suferit de boli care pot fi prevenite prin vaccinuri pe site-ul Immunization Action Coalition (IAC), la adresa www.immunize.org. Comentariile lor va pot ajuta sa luati decizia finala avand mai multe informatii.
Bolile infectioase se raspandesc usor = ADEVARAT
Multi parinti nu-si dau seama cat de usor si de rapid se pot raspandi aceste boli. De exemplu, dar un caz de pojar poate declansa o epidemie intr-o comunitate. Un adult cu o tuse persistenta cauzata de pertussis poate infecta multi bebelusi si copii mai mari, care se pot imbolnavi foarte rau, chiar pot muri din cauza unei infectii cu pertussis.
Hepatita B este raspandita prin expunerea la sangele infectat, deci un copil ar putea fi expus daca unul dintre tovarasii sai de joaca ce are hepatita B se taie in timpul jocului. De asemenea, chiar daca intr-o tara ca Statele Unite nu au mai fost de mult timp inregistrate cazuri de poliomielita, este intotdeauna posibil ca o persoana sa contracteze aceasta boala foarte contagioasa in alta tara si sa o aduca acasa. Iar din anii 2000 si 2001, exista o epidemie de poliomielita in Haiti si in Republica Dominicana.
Copiii alaptati nu au nevoie de vaccinuri = FALS
Alta parere este aceea conform careia copiii alaptati nu au nevoie de vaccinuri deoarece laptele de san ii protejeaza contra infectiilor. In afara de asta, vaccinurile nu prea au efect la un copil alaptat.
Realitatea:
Doar laptele mamei nu poate proteja bebelusii impotriva tuturor bolilor acoperite de programele obisnuite de imunizare a bebelusilor. Iar vaccinurile functioneaza foarte bine si asupra copiilor alaptati.
Acest mit este bazat pe adevarul dovedit ca laptele mamei poate oferi protectie impotriva anumitor tipuri de infectii. Intr-adevar, alaptarea este una dintre metodele cele mai importante prin care mamele isi pot proteja bebelusii impotriva infectiilor, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare in care nu este disponibila apa potabila pentru prepararea laptelui praf.
Totusi, exista multe motive pentru care laptele mamei nu poate preveni o anumita infectie a bebelusului.
sursa