Lenjerii de pat pentru copii

Am avut un eveniment luna trecuta, botezul copilului unui prieten din facultate, si am cautat lenjerie de pat pentru copii, in tot Bucurestiul. Bineinteles ca fiind vorba de un asemenea eveniment, cautam ceva mai deosebit si bineinteles ca in ciuda pleiadei aparente de oferte in domeniu, nu am gasit nimic avantajos. Niciodata nu am putut sa inteleg cum poti sa ai sute de magazine fizice sau online si in aproape toate, sa ai aceleais produse. Ma rog, pana la urma, la sfatul unui prieten am ajuns la Noriel si sincer, pana nu au venit acasa produsele comandate, nu imi venea sa cred ca totusi am gasit ce cautam si asta la un pret extrem de bun. Niciodata nu am inteles cum atunci cand cauti ceva, nu conteaza ce, spre exemplu imbracaminte pentru copii, ai impresia ca nu gasesti nimic de calitate si la un pret decent. Asta, repet, pana am ajuns la Noriel unde am gasit tot ce voiam de la cearceafuri, fete de perna si pana la lenjerie de pat, pilote etc.

Sotia spune ca nu sunt niciodata multumit si tind sa ii dau dreptate...cateodata :)
Spre exemplu, acum aveam de ales intre atatea oferte incat nu mai stiam ce sa mai cumpar.
Eram ca persoana din poveste care nemancat fiind de multa vreme, cand a ajuns in fara unei mese regesti, nu isi putea creder ochilor si nu ii venea sa manance, parca prea multa si diversificata mancarea de pe masa, ii pierise foamea :))
Cam asa eram si eu, aflat in fata unei asemenea oferte de produse, cu tot ce voiam si nu voiam, nu mai stiam ce sa aleg.

Dar sa va aratam si voua ca poate nu suntem singurii nefericiti care au cautat 3 saptamani prin toate magazinele posibile ale capitalei, de la cele mai mari pana la cele mai mici si aflate in cele mai obscure locuri sau dimpotriva in buricul targului si pana la urma puteau sa cumpere linistiti, tot ce voiau in materie de lenjerii de pat pentru bebe, pilote, cearceafuri si fete de perne, online. Fara sa mai balaureasca pe strazi si fara sa mai consume benzina si timp aiurea.

In materie de cearceafuri pentru patuturi copii, spre exemplu, produsele care ne-au atras atentia, au fost:

In privinta fetelor de perna pentru patuturi copii, aceste oferte ni s-au parut mai multe decat atractive, in conditiile in care asa ceva nu am mai gasit nicaieri, in nici un caz atat de ieftine, dar de o calitate atat de buna (le-am mai gasit si la reducere):
Ca lenjerii de pat pentru copii, urmatoarele produse ne-au atras atentia:






Copilul rasfatat: 10 greseli de educatie ale parintilor

Cand va imaginati un copil rasfatat, probabul va ganditi la un copil care are o multime de jucarii extravagante. Dar expertii spun ca disciplina copilului – nu obiectele care ii apartin – arata daca este rasfatat sau nu. Rasfatul are consecinte care trec dincolo de greutatea de moment de a gestiona un copil necontrolat si rasfatat. El creeaza modele care pot dura toata viata. Urmand sfaturile de mai jos veti creste un copil iubitor si care se iubeste pe sine, empatizeaza cu ceilalti, onest si nu manipulativ. Copilul va sti sa isi aleaga astfel, corect prietenii si partenerii de viata, deoarece daca invata cum sa comunice in mod respectuos, va cauta asta in relatiile cu ceilalti.

Ce este un copil rasfatat?

Opinia expertilor despre rasfat

Un copil rasfatat este pretentios, egocentric si nerezonabil - considera medicul american Harvey Karp, creator al DVD-ului si cartii de succes: The Happiest Toddler on the Block (Cel mai fericit copil din cartier).

El declara in continuare ca poate parea mai usor sa va intelegeti cu un copil rasfatat daca ii satisfaceti cerintele, dar pana la urma, cedand in fata pretentiilor lui il faceti sa se simta izolat si derutat. „Daca ii permiteti copilului sa fie rasfatat, plantati o samanta de nemultumire“, spune el. „Pentru ca sunt atat de obisnuiti sa foloseasca manipularea pentru a obtine ceea ce doresc, incat nu-si mai dau seama cand cineva cedeaza in fata lor“.

Rasfatul nu face decat sa-l conduca pe copil spre probleme ulterior in viata

Psihologul american Ruth A. Peters, doctor in medicina, autor al manualului de disciplina copilului Laying Down the Law (Stabilirea regulilor), este de acord cu acest punct de vedere: Rasfatul nu face decat sa-i conduca spre probleme ulterior in viata, crede ea, adaugand ca un copil rasfatat de obicei se transforma intr-un adult rasfatat, iar adultilor rasfatati le este greu sa-si pastreze locul de munca, partenerul de viata si prietenii.




De unde stiti ca va rasfatati copilul: 10 greseli

Iata care sunt cele mai frecvente 10 greseli pe care pe fac parintii, permitand copilului sa devina rasfatat. Daca va recunoasteti comportamentul in unele dintre ele, trebuie sa stiti ca niciodata nu este prea tarziu sa schimbati lucrurile ;)

Greseala nr. 1. Faceti din copil centrul Universului

Facand din dorintele copilului prioritatea principala in orice situatie il invatati ca lumea se invarte in jurul lui. Puteti evita asta invatand copilul sa ia in considerare nevoile si dorintele celorlalti, Copiii trebuie sa inteleaga sa primeasca si sa ofere. In acest fel, cand stiu numai sa primeasca, tind sa devina frustrati.

Greseala nr. 2. Ignorarea comportamentului pozitiv

Ca parinti ocupati si foarte ocupati ce suntem, este posibil sa nu observam cand copiii se joaca in liniste in coltul lor sau cand se feresc singuri de pericole ori probleme. Daca nu le aratati niciodata ca sunteti multumiti de ceea ce fac, declara Karp, ratati ocazia de a consolida importanta comportarii lor pozitive.

Greseala nr. 3. Recompensati din greseala comportamentul negativ

Psihologii  considera ca multi parinti fac greseala ca simultan sa ignore comportamentul pozitiv si sa-l rasplateasca din greseala pe cel negativ. Daca dati atentie copiilor numai cand miorlaie si plang, le transmiteti mesajul ca doar prin crize si plans pot sa va atraga atentia.

Greseala nr. 4. Nu reusiti sa impuneti limite clare de comportament

Daca nu stabiliti si consolidati reguli de buna purtare, considera Buttross, este foarte posibil sa cresteti un copil nepoliticos, necooperant si lipsit de respect fata de cei din jur. Karp adauga ca prin natura lor, copiii mici sunt necivilizati – iar o parte din sarcinile dumneavoastra de parinte este sa-i invatati sa se poarte in societate, cum ar fi sa aiba rabdare si sa-i respecte pe ceilalti.

Greseala nr. 5. Nu sunteti consecvent in aplicarea regulilor

In timp ce unii parinti nu reusesc sa stabileasca limite de comportament, altii stabilesc reguli slabe sau inconsistente, spune Karp. Asta se intampla cand ii spuneti copilului „Nu face cutare lucru“, dar tot ii permiteti sa faca acel lucru.

Exemple de limite inconsistente sunt faptul ca permiteti copilului mic sa se joace cu mancarea din farfurie in unele zile dar nu in altele sau ca permiteti copilului mai mare sa-si incalce ora de culcare atunci cand nu mai aveti energia sa luptati cu el pentru a o respecta. Daca nu sunteti consecventi asupra regulilor pe care le impuneti, ii transmiteti copilului mesajul ca, de fapt, acele reguli nu sunt atat de importante. Si, desigur, ceea ce doriti sa invatati copilul este exact opusul!

Greseala nr. 6. Alegeti lupte pe care nu le puteti castiga

„Puteti duce batalia de a nu-i da copilului bomboane inainte de masa“, declara Karp, deci regula „fara bomboane“ merita intarita. Dar sunt multe alte standarde mai greu de impus – cum ar fi sa determinati copilul sa manance mazare. „Copiii pot pur si simplu inchide gura sau pot scuipa mancarea“, arata Karp. In astfel de cazuri, sunteti condamnat sa pierdeti lupta inainte de a incepe.

Si, din nefericire, censecintele unor astfel de batalii pierdute se intind mult mai departe de mazarea aruncata – ducand batalii pe care nu le puteti castiga le aratati copiilor ca va pot sfida si pot scapa nepedepsiti.

Greseala nr. 7. Nu trageti copilul la raspundere pentru greselile lui

Refuzand sa trageti copilul la raspundere cand face o greseala ii transmiteti mesajul ca nu a gresit deloc, considera Buttross. Astfel, copilul invata sa dea vina pe altii oricand apar probleme. Dimpotriva, trebuie sa va invatati copilul ca este important sa-si asume responsibilitatea pentru ceea ce face si apoi sa folositi reguli ferme pentru a va asigura ca o face.

Greseala nr. 8. Ii oferiti copilului daruri din motive gresite

Ceea ce ii cumparati copilului nu este atat de important ca motivul pentru care o faceti, considera Peters. Ea avertizeaza parintii asupra pericolului cumparaturilor „nerezonabile“, cum ar fi sa-i cumparati copilului alta bicicleta deoarece s-a plictisit de cea pe care i-ati cumparat-o acum cateva luni.

Alta greseala comuna este sa faceti cumparaturi din cauza sentimentului de vinovatie, spune Karp. Cand copilul se intristeaza sau spune „Esti cea mai rea mama din lume“, nu este momentul sa-i luati un cadou. Permitandu-i copilului sa va manipuleze nu-i faceti un bine. Poate ca va primi ce-si doreste, dar bucuria lui va fi mai mica stiind ca ati cumparat cadoul fiindca a insistat el.

Greseala nr. 9. Cedati crizelor de furie ale copilului

Faptul ca va inmuiati cand copilul face o criza de furie este o forma extrema de a-i rasplati comportamentul negativ. Ii dovedeste ca poate obtine orice facand crize de isterie  – si nu asa merg lucrurile in lumea reala. „Daca dumneavoastra ca adult faceti o criza, vi se intampla lucruri rele“, subliniaza Peters.

Greseala nr. 10. Chiar dumneavoastra va purtati ca un copil rasfatat

„Modul in care interactionati cu familia serveste ca model pentru modul in care copilul se va purta cu altii“, spune Karp. Daca va vaicariti si va plangeti in fata copiilor, ei vor copia modelul“. Proverbul „aschia nu sare departe de trunchi“ este adevarat, deoarece copiii fac ceea ce faceti dumneavoastra, nu ceea ce spuneti.

Consecintele rasfatului

Rasfatati de mici, rasfatati pe viata

Rasfatul are consecinte care trec dincolo de greutatea de moment de a gestiona un copil necontrolat si rasfatat. El creeaza modele care pot dura toata viata.

Rasfatul il impiedica pe copil sa invete sa munceasca pentru ceea ce isi doreste

„Probabil unul dintre cele mai mari dezavantaje ale copiilor rasfatati este acela ca nu au invatat sa munceasca pentru ceva ce-si doresc“, spune Buttross.

„Nu au o etica a muncii si nu au invatat lectia de lupta cu adevarat pentru nazuintele lor“.
„Deoarece oamenii rasfatati obtin prin manipulare ceea ce-si doresc, ei isi construiesc un mod disfunctional de a se raporta la ceilalti. Obiceiurile de rasfat create in copilarie pot necesita 10 ani de terapie pentru a fi abandonate.“, spune Karp.

sursa articolului: desprecopii.com

Sfaturi si recomandari privitoare la tarcurile si patuturile pentru copii: ce fel de tarcuri cumparam si de unde?

Ma amuza ca fiul meu, de cum a invatat sa mearga pe bicicleta, la genul sa isi tina echilibrul, nimic mai mult, m-a intrebat daca nu poate participa la concursuri poe bicicleta. Diferenta, pentru el, intre a isi tine echilibrul pe bicicleta si ceva concursuri de Down Hill sau Jumping sau Tour De France, probabil ca nu era prea mare. Poate putin antrenament acolo si costumatia, in rest insa nu era prea mare diferenta :))

Ei bine, cred ca orice lucru putem sa il judecam la fel de superficial ca si fiul meu la 4 anisori, pana la urma un tarc de copil...este un tarc de copil, ce mare diferenta poate fi intre unul si altul, nu? Asa a zis si un prieten de al meu, care a schimbat 3 tarcuri de copil in nici 8 luni, inainte sa ma asculte si sa se duca sa cumpere unul din Noriel.

Dar, haideti sa o luam cu inceputul, la ce trebuie sa fim atenti, ce trebuie sa comparam, care este diferenta intre tarcurile pentru copii, ce fel de tarc pentru copii luam si mai ales, de unde il cumparam? Vom incerca sa raspundem la toate aceste intrebari si la multe altele.

Spre exemplu, bordura de pe marginea superioara a tarcurilor de copii, trebuie facuta dintr-un material de calitate, care sa nu se rupa repede, care sa nu fie toxic (pentru ca bebelusii au tendinta sa muste din el), sa fie moale ca sa nu se rupa insa destul de rezistent ca sa reziste.

Apoi tarcul de copii trebuie sa se plieze pentru eventualitatea in care il mutam sau il luam cu noi in concediu. Mai mult de atat, trebuie ca intreaga operatiune de pliere sa nu fie foarte complicata intrucat nu ar trebui  sa facem 2 facultati ca sa strangem un amarat de tarc de copii.

La ce ar trebui sa mai fin atenti cand cumparam un tarc pentru copii:

  • ar fi bine sa aiba manere pentru a putea fi mutat usor dintr-o parte in alta
  • daca are salteluta, este bine sa ne asiguram ca aceasta este de calitate si este lavabila eventual
  • ar fi bine, asa cum am spus, sa poate fi si montat dar si demontat, usor
  • eventual geanta pentru transportul tarcului pentru copii
  • sa nu fie foarte greu, nu vrei sa ridici tarcul pentru copii si sa faci hernie, nu?
In materie de magazine de unde cumapram tarcuri pentru copii, sfatul nostru este clar, sa va indreptati catre Noriel. Nu am gasit nicaieri tarcuri pentru copii mai bune ca la ei si mai ales, la un pret atat de bun. Inafara de asta, magazinul este super serios, are intotdeauna marfa pe stoc si transportul este gratuit in anumite conditii.

Recomandarile noastre in materie de tarcuri pentru copii, sunt:
Pai, dupa cum va spuneam, cam in tot ceea ce tine de produse pentru camera copilului, noi credem ca Noriel nu are efectiv concurenta in Romania. Nici din punctul de vedere al calitatii dar nici din punctul de vedere al pretului.

In materie de paturi copii si accesorii, ca si in cazul tarcurilor pentru copii, de care vorbeam mai sus, intervine si gustul, conform principiului binecunoscut: de gustibus non disputandum.

Dar intervin si o multime de criterii reale, obiective, de genul:
  • grautatea si rezistenta, fiabilitatea in timp a produsului
  • dimensiunea si sistemul de pliere in cazul unora
  • eventualele accesorii disponibile sau montabile (carusel, luminite etc)
  • plasa de tantari
  • masa de infasat
  • sistemul de blocare al rotilor
  • geanta de transport
  • rezistenta si greutatea cadrului
  • eventuale buzunare comprtimentate laterale
  • materiale textile lavabile
  • usa laterala cu fermoar
  • sistem de leganare cu posibilitatea de blocare
  • picior central pentru cresterea stabilitatii etc.
Haideti sa va aratam care sunt recomandarile noastre in privinta patuturilor pentru copii:



Generatia copiilor care au totul

Cu totii ne dorim ca si copiii nostri sa aiba numai lucruri bune, sa le oferim totul de-a gata, sa le cumparam de toate etc., fara, insa, a constientiza care sunt consecintele care apar atunci cand le dam copiilor tot ceea ce ne cer.
Traim intr-o societate de consum, unde aproape totul se cumpara, chiar si dragostea copiilor nostri. Totusi, specialistii trag un semnal de alarma in privinta aceasta, deoarece apar tot mai multi copii cu probleme legate de acest comportament al parintilor.

Daca observati ca cel mic se plictiseste, desi are camera plina de jucarii sau alte tipuri de distractii (tableta, televizor, telefon), acesta este un prim semnal ca lucrurile nu stau asa cum ar trebui.

De asemenea, pe langa faptul ca le indeplinim toate dorintele, avem tendinta de a pune presiune pe ei, atunci cand vine vorba de educatie, desigur, tot din dorinta noastra de a le face un bine. Dar, psihologii ne spun ca exista o diferenta mica intre parintii care stiu cum sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte potentialul si cei care pun presiune in mod excesiv.

Atunci cand nu suntem atenti la copii si ii fortam prea mult, fara ca ei sa tina pasul cu noi, incep sa apara diferite simptome, cum ar fi iritabilitatea, nelinistea, simptomele fizice si emotionale, chiar si consumul de alcool sau folosirea substantelor interzise.

Important este sa ne cunoastem cu adevarat copiii, nu trebuie sa ii comparam cu ceilalti, cu colegii de clasa sau cu copiii prietenilor sau ai cunoscutilor, deoarece fiecare copil este unic, fiecare copil are nevoie de lucruri diferite etc.


Nu trebuie sa le oferim totul din dorinta de a ne asculta sau de a astepta din partea lor rezultate excelente la scoala. Este nevoie sa le oferim strict ceea de ce au nevoie pentru a ii ajuta sa se descopere, sa se dezvolte, sa creasca, sa devina puternici emotional, sa invete valoarea lucrurilor, sa stie ca pentru orice este nevoie de munca si implicare.

In plus, faptul ca au acces la prea multa informatie, ca au responsabilitati si exigente foarte mari inca de mici nu poate sa fie decat un lucru periculos pentru un copil. Trebuie sa fim atenti la comportamentul lor, la primele semne de stres, de emotii negative, de manifestari neobisnuite, la neascultare etc.

Cum eviti cea mai frecventa greseala a parintilor
De multe ori ajungem sa facem noi eforturi mult prea mari pentru a le oferi copiilor nostri tot ceea ce credem noi ca ar putea sa ii faca fericiti, sa aiba succes, sa fie preocupati de ceva sau ocupati cu ceva. Problema apare atunci cand copiii nu constientizeaza acest efort al nostru, cand nu ii invatam sa aprecieze ceea ce au si cand cred ca totul le este de drept.

Este una dintre cele mai frecvente greseli ale parintilor si, de cele mai multe ori, noi chiar suntem convinsi ca ii facem cu adevarat fericiti, ca acesta este modul corect de a ii educa si de a ii sprijini.

Pentru a putea evita sau preveni o astfel de situatie, este nevoie sa discutam cu cei mici (chiar daca la inceput ni se pare ca ei nu inteleg) despre faptul ca trebuie sa muncim pentru a putea plati lucrurile, sa ii implicam in activitatile din viata de zi cu zi, sa ii ajutam sa constientizeze ca, uneori nu putem cumpara tot ceea ce ne-am dori sau ca, pentru a obtine un lucru dorit este nevoie sa facem anumite eforturi.

Sa ii responsabilizam in casa, sa ii invatam sa stranga jucariile dupa ce au terminat joaca, sa ne ajute cu lucrurile prin bucatarie, in functie de varsta etc. Este important sa ii invatam sa valorizeze oamenii, relatiile cu ceilalti, familia etc. si nu lucrurile materiale.

Sa ii educam astfel incat sa aprecieze ceea ce au, ceea ce sunt, sa gaseasca multumire si implinire in lucrurile „marunte”, iar, atunci cand isi doresc ceva care intr-adevar ii poate ajuta sa creasca si sa se dezvolte, sa stie ca sunt nevoiti sa faca ceva, nu doar sa ceara si sa astepte sa primeasca.

Este vorba de gasirea unui echilibru intre a da, a oferi si a face, a munci pentru ceea ce primim.
Este vorba de gasirea unui echilibru intre a ne dori niste copiii care sa aiba succes si ceea ce facem zi de zi pentru a ii ajuta sa ajunga acolo.


sursa articol: http://centruldeparenting.ro/generatia-copiilor-care-au-totul/

Super promotie la jucarii Lego City!

           Copiii mei au inceput sa se joace cu Lego, cam in jurul varstei de 8 respectiv 11 luni. Bineinteles ca vorbim de Lego Duplo (pentru cine nu stie, este colectia de Lego dedicata copiilor cu varste cuprinse intre 1 an si jumatate si 5 ani, avand caramizi de 2 ori mai mari decat cele obisnuite). Ma amuzam oarecum, uitandu-ma la ceilalti parinti cu copii avand varste apropiate cum tot cumparau zeci si zeci de jucarii si copiii erau in continuare plictisiti, asa in timp ce eu, cu 5-6 colectii de Lego Duplo, ii aranjasem timp de vreo 2 ani cred :))
           Ca sa nu mai spun ca dupa ce Andrei s-a jucat cu colectiile astea cam pana pe la 3 ani, a inceput Maria sa se joace cu ele, care de abia implinise 11 luni. In consecinta cred ca pot spune ca au fost niste bani foarte bine investiti. Mai ales ca pe langa faptul ca toate colectii de Lego Duplo sunt compatibile intre ele, mai sunt compatibile si cu celelalte colectii de Lego, cu caramizi, parti componente "normale".
           Acum insa astia mici au implinit 5, respectiv 7 ani, si vor alte colectii de genul Lego City sau Lego StarWars ori Movie, Minecraft, Creator, Technic etc.

De aceea de fiecare data cand gasim colectii de Lego, aflate la promotie, ne facem stocul pentru urmatoarele sarbatori si evenimente, de genul Iepurasului de Paste, 1 Iunie de ziua copilului, zilele lor de nastere, onomastici etc. Stim din experienta ca daca primesc Lego, sunt cei mai fericiti copii din lume. Pasiunea lor pentru Lego, are numai avantaje din punctul meu de vedere: in primul rand ii tine departe de diverse device-uri electronice gen tablete, telefoane, calaculatoare etc, nu se mai uita nici macar la TV de foarte mult timp, si in al doilea rand, la un calcul sumar, ne costa mult mai putin pentru ca toate Lego-urile sunt compatibile intre ele si singurul prag pana la urma, este propria lor imaginatie. Asta este motivul pentru care sondam de cate ori ne aducem aminte, magazinul online de jucarii Noriel si, cum gasim o colectie aflata la reduceri substantiale, ne facem provizii. Nu doar pentru copiii nostri dar si pentru zilele de nastere ale prietenilor lor sau alte petreceri la care sunt invitati, nu am vazut pana la urma, niciodata vreun copil, care sa primeasca Lego cadou si sa strambe din nas.





De data aceasta, am cumparat urmatoarele colectii de Lego City (am avut super noroc sa ofere reduceri exact la colectia asta, care este super apreciata de catre astia mici):

Cam toate colectiile de Lego, le-am cumparat de la Noriel pentru ca din ce am vazut noi, sunt singurii care au preturi foarte mici la Lego si inafara de asta, mai au si reduceri, campanii etc. Inafara de asta, gasim la Noriel, de la lego clasic si pana la Lego Batman Movie, Lego DC Super Hero Girls, Ninjago, Lego Friends

7 sfaturi cum sa faci diminetile inainte de scoala sau gradinita mai usoare

Vacanta de iarna a scolilor si a gradinitelor se apropie de sfarsit. Dupa circa doua saptamani de relaxare si program de voie al copiilor, multi parinti se gandesc cu groaza la reluarea programului obisnuit. Pentru multi parinti acest lucru inseamna, printre multe altele: rugaminti fierbinti seara pentru ca cei mici sa se culce mai devreme, strategiile de trezire dimineata, probleme cu alegerea hainelor si a incaltamintei, teama de a nu intarzia la serviciu, intarzierile inevitabile etc.
Chiar daca majoritatea parintilor pun opozitia acerba a copiilor de a iesi din casa pe seama faptului ca celor mici nu le place sa mearga la scoala si la gradinita, de foarte multe ori adevaratul motiv consta in modul in care are loc pregatirea pentru plecare. De fapt, felul in care decurg diminetile este, de multe ori, mai deranjant si mai greu de suportat pentru copil decat gradinita sau orele de la scoala.

Stiind acest lucru, poti incepe sa te relaxezi inca de pe acum, caci, cu ajutorul catorva sfaturi pe care ti le oferim in acest articol, vei face procesul de trezire mai placut si mai usor pentru copii si pentru tine.

Copiilor nu le place sa se trezeasca devreme. De fapt, daca ai putea alege, cel mai probabil, nici tu nu te-ai trezi mai devreme de ora 8 sau chiar 9 dimineata. Insa, tu ai constiinta responsabilitatii, tu stii ca trebuie sa ajungi la o anumita ora la serviciu si ca trebuie sa-ti duci copilul/copiii la gradinita sau la scoala. Si nu iti permiti sa faci mofturi si sa tragi de timp. Tinand cont de aceste lucruri, hai sa vedem ce putem face in mod concret pentru a ne incepe fiecare zi a saptamanii cu calm si bucurie.

Iata 7 sugestii de care sa tii cont pentru a scapa de nervii si tensiunea de dimineata, inainte de gradinita si de scoala:

1. Copilul are nevoie de un somn odihnitor.
Verifica in detaliu acest aspect. Adica, patul trebuie sa fie comod, iar salteaua suficient de tare incat copilul sa doarma bine. De asemenea, incaperea in care doarme cel mic trebuie aerisita, iar aerul trebuie sa aiba umiditatea potrivita.

Este importanta si respectarea unui regim. Pentru aceasta, este recomandat ca cei mici sa se culce la aceleasi ore si in zilele de weekend sau sa nu depaseasca o ora de stat in plus.

2. Un copil sanatos si energic se trezeste mai usor si se pregateste mai repede de iesirea din casa.
Include in alimentatia zilnica a copilului fructe si legume proaspete. Evita sa-i oferi bauturi carbogazoase, chiar daca asta presupune ca si adultii din familie sa renunte la ele. In schimb, ai grija sa bea sucuri naturale si ceaiuri care contin vitamine si elemente necesare pentru intarirea imunitatii.

In acelasi timp, faceti impreuna gimnastica, plimbari prelungite, caliti-va organismul.

3. Invata-l de mic sa fie independent.
Cu siguranta, tu faci toate lucrurile mai bine si mai repede decat copilul. Totusi, nu-i rapi copilului posibilitatea sa invete cat mai devreme sa faca acele lucruri foarte bine si singur. Este suficient sa-l incurajezi sa aiba singur grija de el si sa-l ajuti la anumite detalii, cand cere explicit acest lucru si nu se descursa singur. Iar atunci cand face un anumit lucru gresit sau nu il termina, indica-i, insa nu il certa. Ai grija si sa-l verifici inainte sa iasa din casa pentru ca sa nu fi uitat ceva sau sa nu fi imbracat vreo haina pe dos.

4. Revizuieste actiunile pe care le faci dimineata.
S-ar putea sa constati ca este cazul sa faci cateva schimbari. Cum ar fi, de exemplu, sa pregatesti mai multe lucruri in seara de dinainte. Multor persoane le este mult mai usor sa se culce mai tarziu decat sa se dea jos din pat chiar si cu 10 minute mai devreme.

5. Fa-ti un obicei de a-ti incepe dimineata cu buna dispozitie.
Sunt numeroase posibilitati de a-ti crea o buna dispozitie chiar daca nu ai niciun motiv concret aparent. Tu stii cel mai bine care sunt acele lucruri care te fac sa te simti bine si optimista. Starea ta il influenteaza in mod direct si imediat pe copil. Fii calma, rabdatoare, nu tipa si nu certa copilul. Iar daca apar subiecte dificile si delicate, ideal ar fi sa amani discutarea lor pentru mai tarziu, nu sa te enervezi de dimineata.

6. Stai de vorba cu copilul in drum spre gradinita sau scoala.
O modalitate placuta pentru toata lumea de a incepe ziua este sa discuti cu copilul despre un subiect interesant in timpul pe care il aveti la dispozitie in drum dinspre casa spre scoala sau gradinita. Discutati despre personajele preferate din desenele animate sau din povesti, despre urmatoarea petrecere sau despre planurile pentru weekend sau vacanta. Spune-i poezioare amuzante, ghicitori si istorioare hazlii. Transforma drumul spre gradinita sau spre scoala intr-o aventura. In acest fel, copilul se va bucura de aceste momente si le va dori si le va astepta cu nerabdare. Asta il va face sa fie gata mai repede pentru iesirea din casa.

7. Gandeste-te la binele copilului pe termen lung.
Orice s-ar intampla, chiar daca esti foarte grabita, chiar daca cel mic face mofturi sau crize si se incapataneaza sa nu te asculte, nu il certa, nu tipa la el si nu il lovi. Asemenea manifestari ale tale il pot traumatiza pe copil.

 Exista solutii care te ajuta sa rezolvi problema spre binele tuturor. Si cu un gram in plus de calm si rabdare poti depasi momentele dificile. Propune-ti sa actionati ca o echipa si cere-i copilului ajutorul pentru a obtine impreuna un rezultat bun.

Daca inca te confrunti cu dimineti tensinonate de certuri si conflicte cu copiii, poti aduce mai mult calm si mai multa armonie in casa aplicand cel putin cateva dintre ideile expuse in acest articol. Vei constata ca o mica schimbare care poate ca aparent nu pare foarte importanta, are un impact major asupra filmului evenimentelor de dimineata.

Alegand sa introduci aceste mici schimbari in program, vei asigura buna dispozitie si o stare de bine nu doar copilului/copiilor, ci si tie, iar asta inseamna ca intreaga familie va avea o zi mai buna!

sursa

Recomandari masinute pentru copii: fara pedale, cu pedale, electrice.

V-ati hotarat sa ii cumparati copilului, o masinuta si nu stiti care sunt criteriile de achizitionare? Am strans pentru dvs. cele mai importante sfaturi in privinta achizitionarii de masinute cu pedale, masinute fara pedale si masinute electrice, pentru copii.



Masinute Electrice pentru copii:

  • bateria/autonomia
    • vorbim de o masinuta electrica pentru copii, in consecinta cel mai importante criteriu, din punctul nostru de vedere, este autonomia: daca masinutei i se va goli acumulatorul, pana ajunge in parc, te asiguram ca experienta copilului nu va fi una placuta. In consecinta, asigurati-va inainte de a o cumpara, ca are o autonomie de cel putin 45 minute.
  • frana si claxon
    • chiar daca viteza masinutei nu este foarte mare, va asiguram ca este totusi o jucarie destul de grea, ce poate sa loveasca un copilas, asa incat asigurati-va ca frana exista si functioneaza si ca claxonul este usor de atins si emite un semnal destul de puternic
  • centura de siguranta
    • exista si modele fara aceasta optiune, noi credem insa ca si in cazul masinilor de jucarie, este o optiune mai mult decat folositoare.
  • alte optiuni
    • oglinzi ajustabile
    • faruri
    • schimbator de viteze
  • greutate
    • in genere o masinuta sau motocicleta electrica pentru copii, are o greutate de minim 25-30 kg. Inainte de a o cumpara, sfatul nostru este insa sa intrebati ce greutate are respectiva jucarie. Am vazut masinute de peste 60 kg. Cand acumulatorul se goleste si trebuie sa o cari fie si pana la masina doar, in jur de 500 metri, nu este deloc amuzant :))
Recomandarile noastre in privinta masinutelor / motocicletelor electrice pentru copii, sunt:

Masinute cu pedale:

  • greutate
    • cel mai importanta criteriu la o masinuta cu pedale pentru copii, este greutatea, atat greutatea jucariei cat si greutatea maxima suportata. Copiii sunt foarte schimbatori, de multe ori se vor plictisi  sau vor obosi sa mearga pe masinuta, in consecinta, va trebui sa o carati voi, cu cat mai usoara...cu atat mai bine
  • frana
    • asigurati-va ca frana este functionala, usor de actionat si eficienta.


In privinta masinutelor cu pedale, acesta este modelul pe care vi-l recomandam:

Acestea sunt destinate celor mai micuti, au un pret de achizitie mult mai mic, sunt mult mai usoare si mult mai simple: nu necesita frana, nu au faruri, scaune ajustabile, oglinzi retrovizoare etc. In consecinta sunt si mult mai usoare. Ca varsta, sunt recomandate copiilor de peste 1 an.
Unele modele au claxoane, diverse jucarii interactive, butoane, luminite si alte asemenea dispozitive. Unele modele necesita baterii. Atentie de asemenea la stabilitatea masinii. Unele masinute sunt foarte inguste si destul de inalte si tind sa se rastoarne.

Acestea sunt recomandarile noastre, in privinta masinutelor fara pedale:











         Bineinteles, ca intervin si multe alte criterii: materialele folosite, cat de atractiva este jucaria pentru copil, marime, varsta recomandata, buget etc. Toate articolele prezentate in acest articol beneficiaza de reduceri. Recomandare noastra, probabil cea mai importanta este: ATENTIE DE UNDE CUMPARATI! Un magazin mare, de jucarii, de genul Noriel, are si preturi foarte bune si servciii pe masura, are produse pe stoc, beneficiati de garantie etc. Si indferent de produsul pe care il achizitionati, indiferent de categoria in care face parte, ca vorbim de avioane de jucariecamioane pentru copiimachete masinutepapusimasini cu telecomandamasinutelegojucarii bebelusi sau jucarii de plus, credeti-ne ca magazinul conteaza: pentru ca un magazin mare, serios, cu vechime pe piata, va ofera cele mai mari reduceri si cea mai buna calitate in privinta jucariilor. Haideti sa va intreb ceva: daca aveti de ales intre Trabant si Mercedes, ambele la acelasi pret, o sa va luati Trabant? 






Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor

. Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile ajuta corpul sa produca anticorpi impotriva bolilor infectioase care ne pun viata in pericol. Cand un germen invadeaza corpul, sistemul imunitar il recunoaste ca fiind intrus. Acest lucru declanseaza o cascada de evenimente. Sistemul imunitar produce anticorpi, molecule specializate ce se lipesc de celulele invadatoare si fie le inactiveaza, fie le marcheaza pentru distrugere.

Celulele specializate ale sistemului imunitar cauta si gasesc germenii si celulele in care germenii se inmultesc. Alte celule ale sistemului imunitar „isi amintesc” germenii, asadar data urmatoare cand un germen de acelasi tip incearca sa invadeze corpul, sistemul imunitar va fi capabil sa declanseze o reactie imediata.

Vaccinurile ofera o scurtatura a acestui proces imunitar declansand reactii imune protectoare inainte de invazia germenilor. Asta ofera corpului un avans crucial ce ii permite sa previna infectiile periculoase sau sa faca forme mai putin grave ale acestora.


Am auzit ca vaccinarea copiilor poate cauza autism si uneori boala mitocondriala. Este adevarat?


In luna martie a anului 2008, divizia de sanatate publica a SUA a recunoscut ca exista o posibilitate ca vaccinarea „sa agraveze o problema mitocondriala existenta” la o fetita. In cazul respectiv, fetita suferea de „o encefalopatie regresiva cu caracteristici ale tulburarilor din spectrul autismului” dupa ce i-a fost administrate cinci vaccinuri standard in iulie anul 2000. In acest caz, singular deocamdata - ministerul sanatatii din SUA a recunoscut ca fetita si familia ei ar trebui despagubite.

 Mitocondriile sunt structurile care produc energie din interiorul celulelor corpului. Au propriul ADN, pe care il mostenim direct de la mama. Bolile sau tulburarile mitocondriale sunt cauzate de defecte ale ADN-ului mitocondrial, sau de defecte ale ADN-ului obisnuit ce afecteaza functia mitocondriala.

 Corpul oamenilor care au boli mitocondriale primeste prea putina energie pentru asigura buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului nervos si a altor functii importante ale corpului. In alte cazuri, mitocondriile disfunctionale permit acumularea toxinelor in celule.

Cazul rezolvat de divizia de sanatate publica a SUA este unul legal, nu un studiu stiintific. Medicii americani au recunoscut numai ca este plauzibil din punct de vedere biologic ca o fetita ca are o tulburare mitocondriala sa fi fost afectata de vaccinare. Insa este intr-adevar vaccinarea cea care agraveaza boala mitocondriala?

Iata parerea lui dr. Chuck Mohan, director executiv al Fundatiei de cercetare a tulburarilor mitocondriale din SUA: Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca vaccinurile cauzeaza boala mitocondriala sau autism, insa exista foarte putine cercetari stiintifice in acest domeniu. Persoanele care au boala mitocondriala nu au neaparat autism, iar persoanele care au autism nu au neaparat boala mitocondriala. Legatura in acest caz este data de faptul ca boala mitocondriala a fost exacerbata de vaccinare, a declarat Mohan.

Louis Elsas, doctor in medicina, profesor de genetica medicala la University of Miami Miller School of Medicine, Statele Unite, crede ca vaccinarea poate declansa simptome grave oamenilor care au tulburari mitocondriale.
Insa acest lucru se poate intampla daca o persoana care are defecte ale ADN-ului mitocondrial raceste sau contracteaza boala pe care vaccinul incearca sa o opreasca.
Oamenii care sunt ingrijorati in privinta riscului la care le-ar fi expusi copiii in legatura cu anumite vaccinuri sau medicamente ar trebui sa faca un test genetic, declara Elsas.


Unele grupuri de suport al autismului sustin ca vaccinurile – mai ales cele care contin compusul mercurului numit timerosal – pot cauza autism si chiar pot afecta creierul. Ar trebui sa avem incredere in afirmatiile lor?

Autismul este o boala grava si care pune serios la incercare familia celui afectat. Parintii doresc explicatii privind modul in care asta li s-a intamplat tocmai copilului lor. Este important sa sustinem studiile si programele care ne ajuta sa intelegem mai bine factorii care duc la aparitia autismului si sa gasim cele mai bune tratamente. Insa au fost desfasurate numeroase studii stiintifice care au tras concluzia ca nu exista o conexiune cauzala intre vaccinuri sau timerosal si autism.

Ce este timerosal?

Timerosal este un conservant pe bază de mercur folosit în fabricarea vaccinurilor de tip multidoză. Acest conservant previne dezvoltarea unor bacterii sau ciuperci în vaccinuri, care ar putea genera infecţii la locul vaccinării. De asemenea, thimerosal stabilizează vaccinul menţinându-i eficacitatea pe o perioadă lungă de timp.

Nu toate vaccinurile conţin timerosal. Exemple de vaccinuri care conţin thimerosal sunt cele împotriva gripei şi majoritatea vaccinurilor împotriva hepatitei B.

Exista sute de studii care au examinat intr-un fel sau altul aceste aspecte. Unele sunt studii efectuate pe animale, altele sunt studii de toxicologie, iar celelalte sunt studii efectuate pe oameni, in diferite conditii. Cercetatorii au facut eforturi de a analiza probele, cele umane directe si cele animale indirecte. Aceste analize nu examineaza numai concluziile trase ci si metodele studiului, pentru a stabili daca metodele si rezultatele sunt in masura sa justifice concluziile.

Cea mai recenta analiza extinsa a fost facuta de Institutul de Medicina Publica al SUA, impreuna cu mai multi experti si a dus la concluzia ca informatiile din toate aceste studii luate laolalta nu sustin existenta unei asocieri cauzale intre vaccinuri si autism.


Concluzia la care au ajuns este ca trebuie luate in considerare alti factori sau explicatii ale autismului. Mai recent, oamenii de stiinta s-au gandit ca cercetarile genetice si de mediu ar fi mai promitatoare decat urmarirea continua a timerosalului.

Daca ar fi numai sa mergem pe cale prevederii, de ce nu pot fi facute toate vaccinurile fara timerosal?

In general, vaccinurile administrate copiilor au continutul de timerosal aproape zero. In afara de vaccinul antigripal, toate vaccinurile administrate copiilor nu contin timerosal. Unele formule de vaccin antigripal nu au timerosal iar altele au. Deci vaccinurile pediatrice aproape ca nu contin timerosal. Timerosalul este un conservant care impiedica germenii sa creasca prea mult. Deci cantitatile mari de vaccin, care presupun doze multiple, 20 sau 30 de doze, contin un conservant pentru a le feri de contaminarea cu bacterii. Conservantul a fost introdus deoarece oamenii pot muri din cauza vaccinurilor contaminate.

Eliminarea timerosalului din toate vaccinurile ar insemna construirea unor facilitati suplimentare care sa poata prepara vaccinurile in mod diferit. Astfel, au fost facute schimbari majore incepand din anul 1999 pentru renuntarea la timerosalul din vaccinuri, dar este un proces ce dureaza ani. Desi nu exista dovezi relevante ca timerosalul face rau, preocuparea legata de el a dus la acest proces de durata.

Unele companii de farmaceutice trec prin aceasta tranzitie. Nu cauta un alt conservant, ci cauta capacitati de productie pentru a face schimbarea.

 Este posibil ca vaccinurile sa provoace boala pe care ar trebui sa o previna? In fiecare an auzim oameni spunand ca au facut vaccinul antigripal si apoi au facut gripa.

Vaccinul antigripal nu provoaca gripa. Exista multe vaccinuri care nu ofera protectie 100%, insa reduc riscul de a face o infectie. Chiar si asa, ele nu reduc riscul de imbolnavire la zero. Uneori, chiar o persoana care s-a vaccinat poate face o infectie pe care vaccinul trebuia sa o previna. Insa vaccinurile folosite azi nu provoaca boala pe care trebuie sa o previna.

Ce rau pot face vaccinurile?

Orice vaccin poate avea efecte secundare. Cel mai intalnit efect secundar este durerea sau umflarea locului injectarii. In cazul fiecarui vaccin recomandat, autoritatile trebuie sa puna la dispozitia parintelui sau a celui care este vaccinat o informare cu privire la vaccin. Informarea prezinta informatii despre beneficiile si riscurile asociate fiecaruia. Celor mai multe vaccinuri nu le sunt asociate reactii adverse grave.

Insa unele au asociate reactii adverse. De exemplu, vaccinul antigripal este preparat din oua. Persoanele care au alergie la oua nu trebuie sa faca vaccinul deoarece pot avea o reactie alergica grava. Astfel, exista intrebari pe care medicii le pun persoanelor care urmeaza sa faca un vaccin pentru a se asigura ca vaccinurile nu prezinta riscuri speciale pentru aceste persoane. Pentru marea majoritate a vaccinurilor administrate in copilarie, riscurile reactiilor adverse sunt minime.

Exista o posibilitate – inca nu foarte clara – legata de vaccinul anti-meningococic conjugat, in care a fost raportata aparitia sindromului Guillain-Barre. Inca nu stim daca este vorba intr-adevar despre un risc asociat vaccinului. Dar daca este asociat vaccinului, rata sa de aparitie este de circa unu la un milion de doze de vaccin administrate. Iar aceasta informatie a fost adaugata la fisa de descriere a vaccinului. Citeste pe larg: Reactii adverse dupa vaccin

La ce sunt bune vaccinurile?

Prin vaccinurile administrate in fiecare an in toata lumea, sunt prevenite peste 1.500.000 de decese anual si peste 300 milioane imbolnaviri in toata lumea. Deci vaccinarea reduce considerabil incidenta bolilor care pun viata in pericol si decesele cauzate de ele.

Vaccinurile ofera protectie directa persoanelor imunizate. De asemenea, protejeaza familiile acestora si comunitatea.

De exemplu, bebelusilor si copiilor mici le este administrat vaccinul anti-pneumococic pentru a-i proteja impotriva infectiilor periculoase ale creierului, sangelui, plamanilor, urechilor si sinusurilor. Prin vaccinarea copiilor mici, a fost redus dramatic numarul imbolnavirilor la copii dar si al imbolnavirilor adultilor, provocate de transmiterea bolilor de la copii la adulti. Acest lucru este valabil pentru multe vaccinuri: este realizata o protectie generala a populatiei, deoarece prin vaccinare sunt protejate persoanele vaccinate si cei din jurul lor.

In cazul gripei, specialistii recomanda vaccinarea persoanelor care au un risc ridicat de complicatii, dar si a celor din jurul lor, ca parintii copiilor sau cei care au grija de batrani, deoarece astfel este impiedicata transmiterea bolii la persoanele mai vulnerabile.

Cum pot sa maresc protectia copilului si sa reduc riscurile?

Fiecarui copil ii pot fi recomandate multe vaccinuri. Este important sa discutati cu medicul, sa faceti programari la intervale regulate si sa le respectati – chiar sa intrebati daca este momentul pentru alte vaccinari, iar copilul este cu vaccinarile la zi. Este importanta imunizarea, dar la fel de importanta este imunizarea la timp, deoarece pauzele pot face organismul copilului vulnerabil. Daca medicul de familie nu are o fisa a vaccinarilor, ar trebui sa tineti evidenta vaccinurilor care i-au fost facute copilului, evidenta pe care este bine sa o aveti si care va poate fi solicitata si la scoala.

Pentru a reduce riscul copilului de a face boli infectioase, spalarea mainilor este intr-adevar importanta. Multe dintre aceste boli se pot raspandi cand microbii va ajung pe maini.

Este foarte bine ca parintii care doresc informatii sa se mentina informati. Informatiile oficiale despre vaccin sunt resurse bune de informatii. Ca parinti, va doriti sa protejati copiii, de aceea doriti informatii de calitate. Nu ezitati sa puneti intrebari medicului astfel incat sa obtineti raspunsurile dorite. Pana la urma, rolul principal al parintilor este sa protejeze sanatatea copiilor.

 Ar fi mai sigur sa refuz vaccinarea?

Vaccinurile protejeaza corpul impotriva unor infectii grave, care pun viata in pericol. Deci alegerea de a nu imuniza copilul este comparabila cu ruleta ruseasca. Bolile continua sa existe. Alte tari din lume au un sisteme de imunizare mai slabe, iar germenii pot veni de oriunde. A lasa copilul neimunizat inseamna a va expune copilul si familia riscului de imbolnavire. Citeste De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?

 De ce unele vaccinuri sunt administrate de mai multe ori in copilarie, iar altele in fiecare an?

Inainte de punerea pe piata a unui vaccin, acesta este testat pentru ca medicii sa stabileasca modul in care vaccinul functioneaza cel mai eficient. Unele vaccinuri necesita administrarea de doze multiple pentru a oferi protectie, iar altele necesita rapeluri dupa 5 sau 10 ani pentru a asigura continuitatea imunizarii. Unele vaccinuri administrate in copilarie nu mai ofera protectie in adolescenta, deci este necesara o noua vaccinare.

Vaccinul care trebuie facut in fiecare an este cel antigripal. Asta se intampla deoarece virusii gripali se modifica foarte repede, iar in fiecare an este pus pe piata un nou vaccin.

Vaccinarea copiilor este sau nu obligatorie, in Romania?

Este sau nu vaccinarea copiilor obligatorie? Sau mai bine zis vaccinările din Programul Naţional de Vaccinare sunt obligatorii a fi administrate copiilor?

Vaccinarea nu este obligatorie in Romania şi nu poate fi obligatorie, însă, de multe ori, cei care aleg să nu-şi vaccineze copiii se pot întâlni cu situaţia refuzului acceptării copilului în colectivitate, respectiv, grădiniţă sau şcoală şi în acest sens există numeroase exemple de limitare a accesului copilului la educaţie ce ţin de ceva vreme prima pagină a ziarelor, pe motivul protecţiei colectivităţii de copii în care acesta ar pătrunde.

"Mi-e foarte greu să înţeleg de ce în anul 2013 încă ne permitem să riscăm viaţa copiilor noştri şi vreau să informez părinţii că dacă vreodată vor avea şansa ca micuţii lor să meargă să studieze în altă parte a Europei sau a lumii, nu vor avea acces sub nicio formă fără să aibă schema integrală de vaccinări. Este normal, trebuie să ne apărăm şi copiii şi trebuie să ne apărăm şi comunitatea", a precizat Rodica Tănăsescu.

Copiii nevaccinaţi pot risca să dezvolte mai multe boli foarte grave. Printre acestea se numără tuberculoza, hepatita B, cancer, ciroză, difterie, tetanos, tuse convulsivă severă, oreion, pneumonii, poliomielite. - este de parere Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Romania

Atentie: Nu tot ceea ce scrie prin imensitatea internetului este corect

Atentie, nu va jucati cu vaccinarea copilului dvs. Chiar daca pe un anumite website gasiti informatii enumerate de persoane care au la titulatura "medic" sau diferitele sale combinatii, cantariti-le cu mare atentie. Sunt sanse sa nu fie asa reale cum se vor a fi. Contin aberatii si ipoteze iresponsabile.

Oricat de multe cunostinte credeti ca ati acumulat citind o multitudine de informatii, nu neglijati lipsa unui fundament stiintific de baza, care nu este prezent intotdeauna.

Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook

Desi exista informatii contradictorii, in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. La fel ca toti parintii, si dumneavoastra doriti sa faceti tot ce puteti pentru a mentine sanatatea copilului. Desi stiti ca imunizarea completa a copilului la momentul potrivit este o metoda importanta de a atinge acest scop, poate aveti indoieli despre siguranta si eficienta vaccinurilor. Iata sfatul autorizat de la Desprecopii.com:

In principiu, vaccinurile recomandate in copilarie sunt sigure si eficiente

Inainte de a intra in orice discutie contradictorie despre vaccinuri, orice parinte trebuie sa stie de la inceput ca in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. Totusi, va veti simti mai bine daca aveti toate informatiile atunci cand vaccinati copilul si daca puteti distinge miturile de realitate in privinta vaccinurilor. Fiti pregatiti sa cititi si conspiratii aberante despre cum vor bogatii lumii sa scape de cei saraci si de asta ii vaccineaza ...

Pe cine asculti medicii si site-urile serioase sau 'specialistele in orice'?

Acum, in era digitala, a conspiratiilor ce inunda Facebookul cu ajutorul voluntar de share al oricarei cumetre ce crede in teoriile cele mai hilare - dialogul rational despre vaccinare poate lua sensuri si directii socante. Si e foarte normal ca tinerii parinti sa fie dezorientati cand vine vorba despre vaccinarea copilului lor.

Insa pentru ca vaccinarea este esentiala pentru sanatatea copilului si pentru viata lui ... e nevoie ca parintii sa se informeze serios - din surse serioase. Din pacate, in aceasta categorie nu intra blogurile hobbyiste, site-urile divelor confuze ce cauta atentie sau ale celor care cred ca vaccinarea e o consipiratie a lui Bill Gates de a imbolnavi si termina lumea :) ...(Hei Bill asa e cu facerea de bine...)

Tabara anti-vaccinare nu are argmente stiintifice insa controleaza Facebook-ul. Da share la orice aberatie. Si este usor de convins cu ipoteze fara logica. Din aceeasi categorie fac parte cei care cred ca boli grele precum cancerul se poate vindeca fara doctori...

Recent, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a postat pe contul lui o poza prin care arata care isi duce copilul la vaccinare...Si el si sotia lui, absolventi de Harvard. DIn fericire, el nu crede in conspiratiile de coafor.

Internetul e plin de mituri despre vaccine si imunizare

Vom discuta acum despre unele dintre cele mai comune mituri pe care este posibil sa le auziti in general despre imunizare, precum si cele despre anumite vaccinuri.

Bolile disparusera inainte sa apara vaccinurile pentru ele = FALS

Se considera ca multe boli infectioase comune incepusera sa dispara inainte de introducerea vaccinurilor corespunzatoare lor, ca urmare a masurilor vizand sanatatea publica, de imbunatatire a conditiilor de viata, a igienei, a salubritatii si a nutritiei.

Realitatea:
Masurile generale de sanatate publica reduc posibilitatea ca un copil sa fie expus unui microb ce provoaca o astfel de boala. Totusi, ele nu vor proteja copilul impotriva imbolnavirii daca este expus la agentii patogeni, in timp ce vaccinurile ofera aceasta protectie.

Acest mit este bazat pe observatia ca masurile de sanatate publica precum conditiile mai bune de viata, igiena, salubritatea si nutritia au ajutat la reducerea incidentei bolilor infectioase inainte de inceperea unor programe de vaccinare in masa.

Incontestabil, igiena si salubritatea – mai ales folosirea apei potabile si spalarea mainilor – sunt metode extrem de eficiente pentru reducerea raspandirii multor infectii. In mod similar, nutritia de calitate si conditiile de viata, in mediile mai putin aglomerate sunt si ele moduri valoroase de a reduce astfel de riscuri.

Totusi, niciunul dintre acesti pasi nu pot proteja la fel de sigur un copil impotriva unei anumite infectii precum vaccinul corespunzator acelei infectii. In cazul in care copilul nu a fost imunizat si este expus unui germen care provoaca o boala, cum ar fi pojarul, pertussis, poliomielita sau difteria, poate face boala.

Si indiferent cata grija aveti, copilul va fi expus germenilor care provoaca boala. Ii veti aduce acasa de la serviciu sau de la piata, fratii si surorile lui ii vor aduce acasa de la scoala, de la locul de joaca sau de la cinema, iar prietenii si rudele bine-intentionate il vor infecta cand il iau in brate si se joaca.

Exista multe exemple care arata ca imbunatatirile din punctul de vedere al igienei si alte masuri privind sanatatea publica nu au functionat pe post de programe de imunizare pentru a reduce bolile respective. De exemplu, nicio imbunatatire a sanatatii publice in Statele Unite din ultima decada nu poate explica reducerea cu 99 de procente a bolii grave cauzate de Haemophilus influenzae de tip b (Hib) (ce include o forma foarte grava de meningita bacteriana), pe care le-a avut campania de vaccinare impotriva Hib cu circa 10 ani in urma.

Vaccinurile nu au efect = FALS

Se crede ca vaccinurile nu au efect si este numai o coincidenta faptul ca incidenta anumitor boli a scazut dupa inceperea campaniilor de vaccinare.

Realitatea:
Vaccinurile au efect. S-a demonstrat in mod incontestabil ca scaderea reala si durabila a cazurilor de boli care puteau fi prevenite prin vaccin din Statele Unite s-a produs numai dupa programele de vaccinare in intreaga tara.
Chiar si fara programele de vaccinare, numarul de cazuri ale celor mai infectioase boli variaza in mod natural de la an la an.

Deci, chiar daca s-a inregistrat o scadere in rata infectiilor ce a urmat introducerea unui vaccin, unii oameni ar putea sustine ca este vorba despre o fluctuatie normala, nu despre rezultatul unui program eficient de imunizare. Este usor de inteles un astfel de argument. Totusi, daca aceasta reducere ar fi numai o coincidenta, ea ar fi temporara – nu ar persista, asa cum se intampla in urma programelor de imunizare.

Programele de imunizare mentin nivelul redus al bolilor

Example ale impactului dramatic si durabil ale programelor de imunizare derulate cu succes includ vaccinurile impotriva bolilor ca variola, poliomielita, pojarul, rubeola (pojarul german), pertussis (tusea convulsiva), tetanosul si difteria.
Cea mai recenta poveste de succes din Statele Unite se refera la cazurile de boala potential mortala cauzata de Haemophilus influenzae de tip b (Hib). Pana in anul 1985, Hib a cauzat infectii grave la circa 20000 de copii anual. Acestea includ 12000 de cazuri de meningita si peste 400 de decese.

Dupa inceperea programului de imunizare, incidenta bolii provocate de Hib a scazut cu 99 de procente si s-a mentinut la nivel scazut timp de peste un deceniu.

Ratele scazute de vaccinare duc la rate marite ale bolii

Alta dovada ca vaccinurile, nu alti factori, sunt responsabile de reducerea incidentei bolilor este faptul ca imediat ce sunt reduse programele de vaccinare, creste rapid numarul de cazuri ale bolii. De exemplu, cand Marea Britanie, Suedia si Japonia au redus folosirea vaccinului anti-pertussis, efectul a fost dramatic si imediat. In Marea Britanie, rata vaccinarilor anti-pertussis a scazut in anul 1974, iar pana in anul 1978 s-a inregistrat o epidemie de peste 100000 de cazuri de pertussis si 36 de decese. Suedia si Japonia au avut experiente similare.

De asemenea, in fosta Uniune Sovietica, cand a scazut rata vaccinarilor impotriva difteriei, numarul de cazuri ale bolii a crescut de la 839 in anul 1989 la aproape 50000 in anul 1994 – inregistrandu-se si 1700 de decese. Mai mult, cateva cazuri de difterie au fost exportate catre Europa si Statele Unite.

Copilul meu nu are nevoie de imunizare = FALS

Sunt parinti care gandesc astfel: „Copilul meu nu are nevoie de vaccinare deoarece bolile pe care le previn vaccinurile au fost eradicate si nu va mai fi vreodata expus la ele.“

Realitatea:
Cata vreme acele boli mai exista undeva in lume, orice copil este expus riscului daca nu este vaccinat.
Este indiscutabil ca in tarile cu rate ridicate de imunizare, copiii nevaccinati au riscuri mai mici de a face boli ca tetanos, pojar sau poliomielita decat copiii nevaccinati din tarile in curs de dezvoltare cu rate reduse de imunizare. Totusi, asta nu inseamna ca astfel de copii nu se vor infecta. Realitatea este ca pur si simplu daca este expus germenului patogen si nu a fost imunizat, risca sa faca boala si toate complicatiile acesteia.

Vaccinul confera un sentiment fals de siguranta = FALS

Multi parinti din tari ca Statele Unite au un fals sentiment de siguranta cand afla ca in tara in care locuiesc, ratele de imunizare au valori ridicate si cazurile de boli care pot fi prevenite prin vacinare sunt in numar redus. Ei cred ca le este copilul in siguranta deoarece astfel nu va mai fi expus germenilor care produc bolile respective.

Din pacate, exista si in Statele Unite multi copii, care altfel pareau sanatosi, apoi imbolnavindu-se, au suferit urmari permanente si chiar au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinuri. Parintii credeau ca asa ceva nu li se poate intampla copiilor lor.

Daca va ganditi sa nu vaccinati copilul, ar trebui sa cititi comentariile oferite de parintii ai caror copii au suferit de boli care pot fi prevenite prin vaccinuri pe site-ul Immunization Action Coalition (IAC), la adresa www.immunize.org. Comentariile lor va pot ajuta sa luati decizia finala avand mai multe informatii.

Bolile infectioase se raspandesc usor = ADEVARAT

Multi parinti nu-si dau seama cat de usor si de rapid se pot raspandi aceste boli. De exemplu, dar un caz de pojar poate declansa o epidemie intr-o comunitate. Un adult cu o tuse persistenta cauzata de pertussis poate infecta multi bebelusi si copii mai mari, care se pot imbolnavi foarte rau, chiar pot muri din cauza unei infectii cu pertussis.

Hepatita B este raspandita prin expunerea la sangele infectat, deci un copil ar putea fi expus daca unul dintre tovarasii sai de joaca ce are hepatita B se taie in timpul jocului. De asemenea, chiar daca intr-o tara ca Statele Unite nu au mai fost de mult timp inregistrate cazuri de poliomielita, este intotdeauna posibil ca o persoana sa contracteze aceasta boala foarte contagioasa in alta tara si sa o aduca acasa. Iar din anii 2000 si 2001, exista o epidemie de poliomielita in Haiti si in Republica Dominicana.

Copiii alaptati nu au nevoie de vaccinuri  = FALS

Alta parere este aceea conform careia copiii alaptati nu au nevoie de vaccinuri deoarece laptele de san ii protejeaza contra infectiilor. In afara de asta, vaccinurile nu prea au efect la un copil alaptat.

Realitatea:
Doar laptele mamei nu poate proteja bebelusii impotriva tuturor bolilor acoperite de programele obisnuite de imunizare a bebelusilor. Iar vaccinurile functioneaza foarte bine si asupra copiilor alaptati.

Acest mit este bazat pe adevarul dovedit ca laptele mamei poate oferi protectie impotriva anumitor tipuri de infectii. Intr-adevar, alaptarea este una dintre metodele cele mai importante prin care mamele isi pot proteja bebelusii impotriva infectiilor, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare in care nu este disponibila apa potabila pentru prepararea laptelui praf.

Totusi, exista multe motive pentru care laptele mamei nu poate preveni o anumita infectie a bebelusului.


sursa